Harakah Islamiah..


واذيمكربك الذين كفروا ليثبتوك او يقتلوك او يخرجوك ويمكرون ويمكرالله والله خير الماكرين -الانفال ٣٠-


"Dan ingatlah ketika orang-orang kafir (Quraisy) memikirkan tipu daya terhadapmu (Muhammad) untuk memenjarakanmu atau membunuhmu atau mengusirmu. Mereka membuat tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Allah adalah sebaik-baik pembalas tipu daya" -Al Anfal :30-


Selepas kejatuhan Khilafah Islam Turki Uthmaniyyah tanggal 03 Mac 1924 hasil pengkhianatan Musatafa Kamal Attaturk dengan bantuan dari pelbagai negara-negara Barat, maka muncullah satu demi satu gerakan Islam di beberapa buah negara khasnya negara-negara yang pernah menjadi wilayah pemerintahan Uthmaniyyah.

Dengan berbekalkan satu matlamat yang sangat besar iaitu untuk mengembalikan semula sistem khilafah ini yang telah mengangkat darjat serta kemuliaan ummah , maka beberapa individu dikalangan ulama’-ulama’ yang sedar memulakan langkah kearah pembentukan semula rasa cinta terhadap agama dikalangan ummat Islam yang telah diserang badai jahiliyah Sekular yang sangat dahsyat.

Berikut adalah beberapa Harakah Islamiah yang ditubuhkan selepas kejatuhan Khilafah :


http://theunjustmedia.com/Freemasons/ustad.jpg

Nama : Jama’ah An-Nur

Pengasas : Sheikh Bediuzzaman Said An-Nursi.

Tahun / Tarikh : 1924 ( selepas kejatuhan Khilafah )

Negara : Turki.

• Bertahan selama 9 bulan sahaja dan diharamkan.


http://www.nmhschool.org/tthornton/images/banna.jpg
Nama : Ikhwanul Muslimin

Pengasas : As-Syahid Imam Hasan Al-Banna.

Tahun / Tarikh : 1928

Tempat : Ismailiyah.

Negara : Mesir.

Rangkaian : Jordan, Syria, Lubnan, Sudan, Afrika Utara, Iraq dan lain-lain.

http://www.globalsecurity.org/military/world/pakistan/images/maududi.jpg

Nama : Jama’ah Islami

Pengasas : Sayyid Abul A’la Al-Maududi

Tahun / Tarikh : 26 Ogos 1941

Tempat : Lahore

Negara : Pakistan

Rangkaian : Benua India – Sri Lanka, Bangladesh, Afganistan, India

http://www.sudantribune.com/IMG/jpg/Sadiq_almahdi.jpg

Nama : Parti Al-Ummah

Pengasas : Sadiq Al-Mahdi

Tahun / Tarikh : 1944

Tempat : Khartoum

Negara : Sudan

• Sekarang Ikhwanul Muslimin – Dr.Hasan Turabi.

http://penamuslim.files.wordpress.com/2008/03/muhammad_natsir.jpg

Nama : Majlis Syura Muslimin ( Masyumi )

Pengasas : Haji Mohammad Natsir ( Pak Natsir )

Tahun / Tarikh : 08 November 1945

Tempat : Yogjakarta

Negara : Indonesia

Diharamkan : 17 Ogos 1960

Nama : Al-Jamahir Syabiyah

Pengasas : Ust Muhammad Mahmud As-Sawaf

Tahun / Tarikh : 1947

Tempat : Baghdad

Negara : Iraq

Diharamkan : 1952

• Sekarang Ikhwanul Musliminhttp://dupwp.files.wordpress.com/2007/08/ust-abu-bakar-albaqir.thumbnail.jpg

Nama : Hizbul Muslimin

Pengasas : Ust Hj Abu Bakar Al-Baqir

Tahun / Tarikh : 14 Mac 1948

Tempat : Gunung Semanggol, Perak Darul Ridzuan

Negara : Malaysia

Diharamkan : Jun 1948

http://www.palestinehistory.com/issues/images/yasin001.jpg

Nama :Harakatul Muqawwamatil Islamiah ( HAMAS )

Pengasas : As-Syahid Sheikh Ahmad Yasin

Tahun / Tarikh : 08 Disember 1987

Tempat : Ghazzah ( Gaza )
Negara : Palestin

• Lanjutan dari Ikhwanul Muslimin Palestin – 1948

http://www.payam-aftab.com/userimages/photo1/Abbas-Madani119744226388.jpg

Nama : Front Islamic Salvation ( FIS )

Pengasas / Pimpinan : Prof Abbas Madani dan Sheikh Ali Benhaj

Tahun / Tarikh : 18 Februari 1949

Negara : Algeria

Diharamkan : 09 Februari 1992

http://muhsinlabib.files.wordpress.com/2008/03/hidayatnw1.jpg

Nama : Partai Keadilan Sejahtera ( PKS )

Pengasas / Pimpinan : Dr.Ir Nurmahmudi Ismail dan Dr.Hidayat Nurwahid

Tahun / Tarikh : 20 Julai 1998

Tempat : Jakarta

Negara : Indonesia

http://www.kizilcahamamhaber.com/resimler/haberler/16696.jpg

Nama : Parti Keadilan & Pembangunan Turki ( AK Party )

Pengasas / Pimpinan : Recep Tayyip Erdogan

Tahun / Tarikh : 14 Ogos 2001

Negara : Turki

• Lanjutan dari Parti Refah – Prof Nejmuddin Erbakan

• Lanjutan dari Parti Milli Salamat.


Mudah-mudahan negara kita diberi kemenangan dan ditadbir oleh Gerakan Islam
Eksklusif: Konflik Politik Negeri Perak, Rentetan Peristiwa Sejarah Tercipta Inilah Pertama Kalinya Berlaku Sidang DUN Di Adakan Di Bawah Pokok !!

IPOH - Sungguh memalukan dan sudah pasti peristiwa ini akan dikenang sebagai satu sejarah yang tidak akan dilupakan buat rakyat Perak khasnya dan Malaysia amnya. Sebelum ini kita hanya menyaksikan adengan ini berlaku dalam "filem wayang" seperti Laksamana Do Re Mi tatkala kerajaan sebuah negara yang dikenali sebagai "negeri pasir berdengung" ditumbangkan dan Raja serta pembesar negeri terpaksa bersemayam di bawah sebatang pokok bila istana dan khazanah negara dirampas. Kini ia berlaku lagi, bila "rampasan kuasa" berlaku di Perak dan menyebabkan Sidang DUN terpaksa di adakan di bawah sebatang pokok yang jaraknya sekitar 100 meter dari pagar Komplek SUK Negeri. Semua ini terjadi akibat halangan dan kekangan daripada puak-puak UMNO dan BN yang tidak mahu usul tergempar dibuat dan diterima tatkala Menteri Besar UMNO dan barisan exconya dihalang serta digantung daripada hadir ke sidang khas Dewan Undangan Negeri itu.

Inilah dia pokok bersejarah yang menjadi saksi Sidang DUN Perak itu

12.04 pagi - Sidang DUN Tergempar yang bersejarah diadakan hari ini oleh pejuang-pejuang demokrasi negeri Perak diketuai oleh YAB Dato' Seri Nizar Jamaludin dan V. Sivakumar, Dato' Ngeh serta rakan-rakan ADUN Pakatan Rakyat yang lain.

11.15 pagi - Persidangan Tergempar DUN yang bersejarah telah mendapat perhatian seluruh negara malah seluruh dunia. Komen-komen yang diberikan oleh pengunjung blog anilnetto mencatatkan ramai ahli dan penyokong UMNO-BN berasa malu dengan keadaan yang berlaku di negeri Perak. Wakil-wakil rakyat yang dipilih rakyat bersidang dibawah pohon, sehingga menitiskan airmata beberapa insan yang menyaksikannya

11.13 pagi - Nizar akan mengadap Sultan Perak untuk mempersembahkan keputusan Sidang DUN Tergempar pada hari kini

11.11 pagi - Dalam sidang media di pejabat DAP, Menteri Besar Pakatan Rakyat, Nizar berkata wakil-wakil rakyat bersidang dibawah pokok kerana dihalang memasuki DUN, namun tanggungjawab berdasarkan arahan speaker dilaksanakan untuk kepentingan rakyat

11.03 pagi - Sidang media sedang berlangsung di pejabat DAP, beberapa ratus orang ramai masih berkumpul dan menunggu di hadapan bangunan tersebut, untuk perkembangan lanjut.
11.03 pagi - Sidang media sedang berlangsung di pejabat DAP, beberapa ratus orang ramai masih berkumpul dan menunggu di hadapan bangunan tersebut, untuk perkembangan lanjut.(Gambar - Sidang Tergempar DUN sebentar tadi, kelihatan Speaker DUN, Sivakumar dan disebelahnya Ustaz Misbahul Munir, yang dilantik memangku tugas SU DUN semalam)


10.52 pagi - Seramai lebih kurang 1,000 telah menyaksikan Sidang DUN Tergempar Negeri Perak yang menjadi sejarah demokrasi negara Malaysia. Mereka bersurai dengan aman.

10.46 pagi - Hari Ini Dalam Sejarah, 3 Mac 09 di Ipoh Perak untuk dikenangi dan diingati buat selama-lamanya di tanahair kita yang kita cintai, bermula hari ini

Speaker DUN gunakan corong Speaker untuk kendalikan sidang DUN
10.37 pagi - Seorang penyokong mempamirkan kad sokongan yang berbunyi ' Dunia Sedang Melihat'

10.30 pagi - Sidang tergempar DUN ditangguhkan. Speaker akan mengadakan sidang media di ibu pejabat DAP sebentar lagi.

10.25 pagi - Usul kedua dibentangkan , usul membubarkan DUN, diluluskan sebulat suara

10.23 pagi - Usul pertama dibentangkan sebentar tadi - menyatakan undi percaya kepada Menteri Besar Pakatan Rakyat, Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin - diluluskan dengan sebulat suara.

10.21 pagi - Persidangan dijalankan dengan 'formal' dan aturan Dewan, para ADUN memanggil Siva dengan panggilan Yang Dipertua. Sidang tergempar DUN diadakan di tempat letak kenderaan depan Bangunan Perak Darul Ridzuan Ia diadakan di bawah sepohon pokok, dan semua 27 wakil rakyat Pakatan termasuk menteri besar mereka hadir dengan dipengerusikan oleh Speaker yang berpakaian rasmi. Tiada kerusi untuk semua 28 ahli DUN tersebut.

Mulanya Hdupku..

Alhamdulillah dgn izin-Nya ana tlh dilahirkan di HBKL (Hospital Besar Kuala Lumpur)..kemudian fi baiti, ana mla diasuh serta dididik bgai mmenatang minyak yg penuh oleh mak dan ayah yg tercinta (terima kasih yg xterhigga..) x lma lps 2 ana pn dh berusia 6thn dan dihantr ke tabika kemas (satu2nye yg dekat ngn rumh), disinilah ana mngenal hruf jawi dan rumi..dan seterusnya ana melanjutkan pelajrn ke sek rendah di SRK Pandan Jaya.. bg mmbntuk seorg ank yg elok shahsiah dan berpengetahuan ttg ilmu agama khususnya fardhu ain, pd hri yg sma (sblh pg@ptg) ana tlh dihntr ke sek agama di Taman Maluri (Sek Rendah Agama Nurul Saadah),byk yg ana blajar ttg ilmu2 agama kt sni ..xthu lah dgn sendirinya ana lbih cenderung kpd subjk agama b'bnding subjek di sek kebangsaan..tp x bermksud ana meninggalkan subjek kt sek kebangsaan..
Kemudian lps dh dpt result UPSR, tiap kali hbis solat ana sllu berdoa spya ALLAH temptkn ana di madrasah yg terbaik utk ana, dlm msa yg sma ana ambl priksa di sek tahfiz, dan di sek kakak saudara ana belajar (kt perak), nk dpendek kan crita ana dpt kedua2nya..dan ana tlh memilih utk sek kt perak (wlaupn jauh ngn family) di Maahad Al-Mizan dn kni tlh mnjadi sek bantuan kerajaan (SMA Maahad Al-Mizan)..ana xtau mcm mna ana boleh bersekolah kt sni..mngkin ianya tlh dtetpkn oleh ALLAH dan ad hikmahnya..mlanya ana msuk sek nie kemudahnya xbrp lengkp spt sek lain tp ana ttp redha dan ikhlaskn niat utk blajr..tp ana tgk sek nie mkin lma smkin mju dri sgi pembangunan dan insyaAllah sahsiah juga..disini jg lah pelbagai kngn phit dn mnis bersma rakan dan 'sahabat' tlh ana lalui..dn jg pelbgai mehnah yg ana lalui sbg seorang yg ditklifkn..
Pjm clik,pjm clik alhmdulillah ana msih dhidupkn dn tmt sdh hdupku sbgai seorg pljr sek menengah..dan ana tlh nekad utk meneruskan STAM utk belajr ilmu2 ALLAH..alhmdullilah tercapai jg hasrat ana..tp ianyanya x berpanjangn..sblm nie ana tlh isi borang upu sekadar shja..dan akhirnya stlh di'chek' melalui sms, ana tlh dipilih utk mamasuki program asasi uia di nilai..ana rse mcm x percya..stlh itu ana mle mrsa dlm dilema..mle pkir ttg kwn yg ambil stam, 'adik2', plajrn stam yg trpaksa dtiggalkn dn ust dn ustzh kt sni..tp semua ini ana hanya mangadu dan serahkan pd ALLAH..ssesgguhnya ALLAH shja yg Maha Mengetahui setip yg berlaku dan akn berlaku..stlh ana beristikharah dan bertya pendapt ust dn ustzh..akhirnya ana meneruskn pelajrn di Pusat Asassi UIA..sblm 2 ad ust ad psn ''carilah 'shbt' yg btul ble ada kt sne nnt"..dan Alhamdulillah ana dh jmpe 'shbt2' tersebut disni..dan ana sllu berdoa agr ALLAH tetapkn hti2 ini,"Allahuma Ya Muqalibal qulub thabbit qulubana 'ala dinik"..mka bermulalah perjuangn ana bersma shbt di bumi Nilai ini..
wallahu'alam..
Related Posts with Thumbnails